a családPONT rendezvények logoja

RECEPTEK

Küldj te is receptet!

Családi recepttárunkban eddig az alábbi receptek gyűltek össze.
Szemezgess belőlük bátran, és ha hasonlóan remek recept van a birtokodban,
osszd meg velünk!

RECEPTKÜLDŐ ŰRLAP

Jó étvágyat kívánunk!

Francia hagymaleves

A receptet beküldte: Deák-Nákity Gabriella

hozzávalók:
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • diónyi margarin
  • 2 db húsleveskocka
  • 1 l víz
  • fél kk. szerecsendió
  • fél kk. őrölt fehérbors
elkészítés:
  • A csíkokra vágott vöröshagymát a margarinon megfonnyasztjuk.
  • Hozzáöntünk 1 liter vizet, beletesszük a 2 db húsleveskockát, majd a szerecsendióval és fehérborssal fűszerezzük.
  • Kb. 10 percig forraljuk.
  • Pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálaljuk.
vissza a választékhoz

Fokhagymakrémleves

A receptet beküldte: Deák-Nákity Gabriella

hozzávalók:
  • 5-7 ger. fokhagyma
  • diónyi margarin
  • 1 ek. liszt
  • 2 db húsleveskocka
  • 1/4 liter főzőtejszín
  • 1 liter víz
elkészítés:
  • Az összetört fokhagymát a margarinon épphogy kicsit megpirítjuk, majd a liszttel berántjuk.
  • Hozzáöntünk 1 liter vizet, és beletesszük a húsleveskockákat.
  • Miután felforrt, beleöntjük a főzőtejszínt. (Ha esetleg a rántástól nem lett elég krémszerű, akkor a tejszínt egy kis liszttel összehabarva is beletehetjük.)
  • Ha újra felforrt, lehúzzuk a tűzről és a még esetleg benne maradt fokhagymadarabokat botmixerrel krémesre aprítjuk.
  • Pirított zsemlekockával és reszelt sajttal tálaljuk.
vissza a választékhoz

Őszibarack leves

A receptet beküldte: Kokaveczné Bánki Judit

hozzávalók:
  • 0,75 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
  • 2-3 ek. kristálycukor
  • 1,5 l víz
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 2 dl tejszín
  • 1 db citrom v. kisebb narancs
  • 1 db konzerv őszibarack
elkészítés:
  • A pudingport csomómentesre keverjük 2-3 ek. cukorral és egy kicsi vízzel.
  • Ezután hozzáadunk 1,5 liter vizet, 2-3 szem szegfűszeget, majd lassú tűzön felforraljuk.
  • Amikor egyet rottyant, lehúzzuk a tűzről és beletesszük a tejszínt.
  • Ezután citromkarikákkal, vagy narancskarikákkal (esetleg narancsszörppel) ízesítjük.
  • Visszatesszük a tűzre és ismét felforraljuk.
  • Ha kész, levesszük a tűzről és beletesszük a feldarabolt őszibarackot a levével együtt. Ha van néhány szem eprünk, azt is beletehetjük.
  • Lehűtve tálaljuk.
vissza a választékhoz

Pogácsa szezámmaggal

A receptet beküldte: Borsos Elvira

hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl tejföl
  • 1 kk só
  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 5 ek szezámmag
elkészítés:
  • A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd a sóval és a tejföllel összeállítjuk és fél napra a hűtőszekrénybe tesszük.
  • Pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk és így szaggatjuk ki.
  • Megkenjük tojással, majd megszórjuk sajttal és szezámmaggal.
  • Elektromos sütőben 200 °C-on sütjük.
vissza a választékhoz

Sajtos kifli | élesztős kelt tészta

A receptet beküldte: Borsos Elvira

hozzávalók:
  • 2 db élesztő
  • pici cukor
  • 0,5 l tej
  • 1 kg liszt
  • 1 ek só
  • 2 dl étolaj
  • 30 dkg sajt
  • 25 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 1-2 ek szezámmag (a tetejére)
elkészítés:
  • Az élesztőt megfuttatjuk, majd a lisztkupac közepébe mélyített fészekbe öntjük.
  • A tej, a só és az olaj fokozatos hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle.
  • Lefedve, meleg helyen fél óráig kelesztjük, majd 8 részre osztva cipókká formáljuk.
  • Minden cipót kör alakúra nyújtunk és 8 db egyenlő cikkelyre vágunk, majd ezeket sajttal töltve és feltekerve csinos kifliket gyártunk.
  • A kifliket tepsibe helyezzük, megkenjük tojással, szórjuk szezámmaggal és margarint rakunk közéjük, majd 200 °C-os elektromos sütőben megsütjük őket.
vissza a választékhoz

Vendégváró | csepregi sütemény

A receptet beküldte: Stenszky Cecília

hozzávalók:
  • tészta
    • 25 dkg liszt
    • 5 dkg kristálycukor
    • 5 dkg zsír
    • 1 db tojás
    • 1 cs. sütőpor
    • 1 ek. cukrozatlan kakópor
    • némi tej az összeállításhoz
  • piskóta
    • 4 db egész tojás (szétválasztva)
    • 4 ek. porcukor
    • 3 ek. liszt
  • krém
    • 1 cs. vaníliapuding
    • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
    • 5 dl tej
    • 20 dkg puha vaj
    • 15 dkg kristálycukor
  • máz
    • 3 db tojásfehérje
    • 20 dkg cukor
    • 10 dkg étcsokoládé
elkészítés:
  • tészta:
    A hozzávalókat tejjel összeállítjuk, két felé osztjuk és kizsírozott tepsi hátán külön-külön kisütjük.
  • piskóta:
    A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, majd beleforgatjuk a lisztet és a tojások keményre vert habját, majd kizsírozott, kilisztezett tepsiben megsütjük.
  • krém:
    A pudingport a kakaóval és a tejjel megfőzzük, majd lehűtve a vajjal és a cukorral habosra keverjük. A krémet kétfelé osztjuk, és a következőképpen állítjuk össze a süteményt: kakaós tészta, krém, piskóta, krém, kakaós tészta.
  • máz:
    A tojásfehérjét a cukorral gőzben fölverjük és melegen rátesszük a sütemény tetejére. Végül csokimázzal bevonjuk, hogy ki ne száradjon.
vissza a választékhoz

Stíriai metélt | sütemény száraztésztából

A receptet beküldte: Deák-Nákity Gabriella

hozzávalók:
  • 5 egész tojás
  • 18 dkg kristálycukor
  • 2 cs. vaníliáscukor
  • 2 pohár natúr kefír
  • 1 pohár tejföl
  • 1/2 liter tej
  • 25 dkg nagykocka tészta
elkészítés:
  • A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, és a tészta kivételével az összes többi hozzávalót beletesszük a tálba és jól elkeverjük.
  • A keveréket egy kisebb, de magasfalú tepsibe öntjük, (a tepsit semmivel sem kell kikenni) és beleszórjuk a száraztésztát. A kiálló tésztacsücsköket kicsit belenyomkodjuk.
  • Hideg sütőbe tesszük és a hőfokot 220 °C-ra állítva elkezdjük sütni. Fél óra elteltével viszszavesszük a sütőt 180 °C-ra és még kb. fél óráig sütjük. (Mikor kezd színesedni a teteje, elzárjuk a sütőt és csukott ajtó mellett hagyjuk kihűlni.)
  • Kockákra szeletelve tálaljuk.
vissza a választékhoz

Vakondtúrás torta

A receptet beküldte: Deák-Nákity Gabriella

hozzávalók:
  • 10 dkg margarin
  • 12 dkg kristálycukor
  • 4 egész tojás
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 3 ek. kakópor
  • 50 dkg meggy
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 ek. baracklekvár
elkészítés:
  • A margarint a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük.
  • Beletesszük az olvasztott csokit, a darált diót, a lisztbe kevert sütőport, a tojásfehérjékből felvert kemény habot és a kakaóport.
  • Kimargarinozott, zsemlemorzsázott formába öntjük, és 200°C-os sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
  • Amikor kihűlt, a tetejéről levágunk egy vékony lapot és kézzel szétmorzsoljuk.
  • Az alsó felét megkenjük baracklekvárral és rátesszük a lecsurgatott meggyet.
  • A felvert habtejszínt a meggyre tesszük, majd a sütimorzsát vakondtúrásszerűen a tetejére szórjuk.
vissza a választékhoz

Fluta

A receptet beküldte: Deák-Nákity Gabriella

hozzávalók:
  • 1,2 kg apróra vágott főtt burgonya
  • 1 db tojás
  • csipetnyi só
  • 0,5 kg liszt
  • töltéshez szilvalekvár
elkészítés:
  • A burgonyát átnyomjuk krumplinyomón.
  • A hozzávalókból gombóc állagú tésztát gyúrunk.
  • Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, s téglalap alakú lapocskákra vágjuk.
  • A téglalap egyik oldalára szilvalekvárt rakunk, s ráfordítjuk a tészta másik felét, s így összeragasztgatjuk őket. (A gyerekek imádnak ebben segítkezni.)
  • Forró olajban hirtelen kisütjük.
vissza a választékhoz

Ostyalap keksszel töltve („Penészes”)

A receptet beküldte: Deák-Nákity Gabriella

hozzávalók:
  • 30 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 25 dkg margarin
  • 0,5 kg darált keksz
  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg zselés cukor
  • 0,5 dl rum
  • 2 db ostyalap
elkészítés:
  • A cukrot az egész tojásokkal állandó keverés közben sűrűre főzzük, majd elolvasztjuk benne a margarint.
  • Hozzáadjuk a kekszet, diót, zseléscukrot és rumot.
  • Forrón ráöntjük egy ostyalapra, és egy másikkal leborítjuk.
  • Hűtőbe tesszük és tetejére nehezéket teszünk. 1 napi préselés után szeletelhető és fogyasztható.
sztori:

Régebben Szerbiában lehetett különböző színű ostyalapokat kapni (pl.kéket, rózsaszínűt). Akik meglátták, hogy ilyen színű ételt fogyasztunk, kiabáltak, hogy „Ne edd meg, penészes!” Innen származik, hogy a családban és az ismerettségi körben mindenki egyszerűen csak PENÉSZES-nek hívja.

vissza a választékhoz

Raffaello | mandulás kókuszgolyó

A receptet beküldte: Deák-Nákity Gabriella

hozzávalók:
  • 1,5 dl víz
  • 25 dkg kristálycukor
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 25 dkg tejpor
  • 5 dkg hámozott egész mandula
elkészítés:
  • A vízből és cukorból szirupot főzünk, majd kicsit hűlni hagyjuk.
  • Ezután belekeverjük a margarint, a kókuszt, a tejport és hűtőbe tesszük pár órára.
  • Ezután golyókat formálunk belőlük, a közepükbe egész mandulát teszünk, majd kókuszreszelékben egyenként megforgatjuk őket.
  • Fagyasztóban tároljuk, fogyasztás előtt fél órával kivesszük.
vissza a választékhoz

Túrótorta sok-sok gyümölccsel

A receptet beküldte: Deák-Nákity Gabriella

hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 4 ek. kristálycukor
  • 4 ek. liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 0,5 kg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 tk. zselatin
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 12 dkg rizs
  • 2 dl habtejszín
  • jó adag idény jellegű gyümölcs a tetejére
elkészítés:
  • A tojásból, cukorból, lisztből és sütőporból egy levehető oldalú kerek tortaformában piskótalapot sütünk. (Ez lesz a tortánk alapja.)
  • A túrót, porcukrot, mascarponét és a vízben megfőzött rizst összekeverjük.
  • Felverjük a habtejszínt, s belekeverjük az előző masszába.
  • A zselatint 1 dl vízben lassú tűzön felfőzzük, s ezt is hozzáadjuk a masszához a reszelt citromhéjjal együtt.
  • A masszát a kihűlt piskótára kanalazzuk, a tetejét bármilyen idénygyümölccsel jól telerakjuk, és hűtőbe tesszük.
  • Csak tálaláskor vesszük le róla a tortaformát.
vissza a választékhoz

Tiramisu

A receptet beküldte: Deák-Nákity Gabriella

hozzávalók:
  • 250 g mascarpone
  • 3 db tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg keserű kakaópor
  • pici rum vagy rumaroma
  • 2 dl erős presszókávé
  • 2 dl tej
  • 3-5 ek. porcukor (ízlés szerint)
  • 2 cs. babapiskóta
elkészítés:
  • Veszünk egy műanyag, mély tálat, beleöntjük a mascarponét, hozzáadjuk a porcukrot és a 3 db tojás sárgáját és jól elkeverjük.
  • A tojásfehérjékből habot verünk és fokozatosan hozzákeverjük a mascarpone krémhez. Könnyű, habos krémet kell kapjunk.
  • A kávét felengedjük tejjel, majd a vaníliás cukorral és a rummal ízesítjük. A babapiskótákat belemártjuk egy pillanatra a tejeskávéba és egy téglalap alakú tálba sorba elhelyezzük.
  • Ráteszünk egy vékony adag mascarpone krémet, majd ezt jól meghintjük kakaóporral. Ezt a műveletet addig végezzük, míg az alapanyag engedi, a tetejét csak tálalás előtt érdemes a kakaóporral vastagon meghinteni.
vissza a választékhoz

Kókuszos tekercs

A receptet beküldte: Borsos Elvira

hozzávalók:
  • „tészta”
    • 30 dkg darált keksz
    • 4 ek keserű kakaópor
    • 2 dl tej
    • 10 dkg porcukor
  • krém
    • 10 dkg margarin
    • 15 dkg porcukor
    • 10 dkg kókuszliszt
elkészítés:
  • „tészta”
    A kekszet összegyúrjuk a 10 dkg porcukorral, kakaóval és tejjel. Keményre gyúrjuk, majd fólia között kerek formára nyújtjuk.
  • krém
    A vajat a 15 dkg porcukorral habosra keverjük és beletesszük a kókuszlisztet (a díszítéshez hagyunk egy kis kókuszlisztet).
  • összeállítás
    A krémet az előzőleg kinyújtott "tésztára" kenjük, majd összegöngyölítjük és megforgatjuk kókuszlisztben. Hűtőszekrénybe teszszük és tálalás előtt ujjnyi vastagokra szeljük.
vissza a választékhoz

Narancsos piskóta

A receptet beküldte: Borsos Elvira

hozzávalók:
  • 20 dkg babapiskóta
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 db narancs leve és reszelt héja
  • 2 db fölszeletelt narancs
  • 2 dl kemény habbá vert tejszín
elkészítés:
  • A babapiskótát kis darabokra tördeljük és üvegtálba rakjuk.
  • A porcukrot simára keverjük a tejföllel és belefacsarjuk a narancs levét, majd hozzáadjuk a lereszelt héját is és belekeverjük a kemény tejszínt.
  • Ehhez a masszához aztán óvatosan hozzáadagoljuk a narancs- darabkákat, majd az egészet a piskótára öntjük és összekeverjük.
  • Hűtőszekrényben állni hagyjuk legalább fél napig, hogy a piskóta megszívhassa magát.
vissza a választékhoz

Lengyel szelet

A receptet beküldte: Kokaveczné Bánki Judit

hozzávalók:
  • tészta
    • 3 ek. méz
    • 6 dkg margarin
    • 40 dkg liszt
    • 1 kk. szódabikarbóna
    • 22 dkg porcukor
    • 3 db egész tojás
  • krém
    • 0,5 l tej
    • 4 ek. liszt
    • 2 ek. kristálycukor
    • 3 dkg puha vaj
    • 20 dkg porcukor
    • 2 db tojássárgája
    • 2 ek. cukrozatlan kakópor
  • máz
    • 10 dkg csokis tortabevonó
elkészítés:
  • tészta:
    A mézet a felolvasztott margarinnal összekeverjük. Egy másik tálba beleszitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és a porcukrot, majd a tojásokkal és a mézes margarinnal együtt tésztát készítünk belőle, amit letakarva fél óráig pihentetünk. Ezután 3 egyenlő részre osztjuk és lapokat sütünk belőle.
  • krém:
    A tejet a liszttel és a cukorral felfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a kihűlt tejes masszához, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, a másik felébe pedig belekeverjük a 2 tojássárgáját. A tésztalapokat megtöltjük úgy, hogy alul lesz a kakós krém, felül pedig a másik. Az egésznek a tetejére csokimázat teszünk.
vissza a választékhoz

Kata szelet

A receptet beküldte: Kokaveczné Bánki Judit

hozzávalók:
  • tészta
    • 70 dkg liszt
    • 20 dkg margarin
    • 20 dkg porcukor
    • 2 dl tej
    • 3 db tojássárgája
    • 1 cs. sütőpor
    • csipetnyi só
  • töltelék
    • 15 dkg margarin
    • 20 dkg porcukor
    • 1 dl rum
    • 4 ek. baracklekvár
    • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
    • 0,5 dl tej
    • 0,5 cs. vaníliáscukor
  • máz
    • 3 db tojásfehérje
    • 10 dkg porcukor
    • némi csokireszelék
elkészítés:
  • tészta:
    A sütőt 180 fokosra előmelegítjük. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a tojások sárgáját, a langyos tejet, és a csipet sót. Jól összedolgozzuk, és 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk, és a lapokat 10-15 percig sütjük.
  • töltelék:
    Az egyik lapot ledaráljuk, vagy összemorzsoljuk és fél dl vaníliás tejben megáztatjuk. A margarint és a porcukrot habosra keverjük, hozzátesszük a rumot, a baracklekvárt, a kakaót, és a ledarált, megáztatott lapot. A két egész lapot megkenjük egy kis rumos tejjel, és közéjük töltjük a masszát.
  • máz:
    A tetejére gőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukorral, majd rákenjük, végül megszórjuk reszelt csokival.
  • Érdemes egy nappal korábban elkészíteni, űgy könnyebb vágni!
vissza a választékhoz

Kincsesbánya

A receptet beküldte: Kokaveczné Bánki Judit

hozzávalók:
  • 1 db 5 tojásos piskótalap
    (5 db tojás, 5 ek. cukor 5 ek. liszt, csipet só, fél kk. szódabikarbóna)
  • 3 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2 ek. liszt
  • 1 cs. babapiskóta
  • 1 dl presszókávé
  • 0,5 dl rum
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • némi csokimáz a tetejére
elkészítés:
  • Megsütjük az 5 tojásos piskótalapot.
  • 3 dl tejből a 2 tojással és 2 ek. liszttel krémet főzünk.
  • 20 dkg vajat kikeverünk 20 dkg porcukorral és a kihűlt krémmel összekeverjük, majd kettéosztjuk.
  • Az egyik felébe vaníliás cukrot, a másikba citromhéjat teszünk.
  • A piskótára kenjük a vaníliás krémet.
  • Az 1 dl kávéba öntjük a rumot, és a babapiskótát kicsit megforgatjuk benne, majd szép sorban a krém tetejére pakoljuk.
  • A babapiskótákat befedjük a maradék krémmel és a piskóták tetejére csokimázat csurgatunk.
vissza a választékhoz

Mascarponés édesség

A receptet beküldte: Kokaveczné Bánki Judit

hozzávalók:
  • fél citrom leve
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 12 dkg porcukor
  • 4 db poharas natúr joghurt
  • 1 cs. babapiskóta
  • 25 dkg idény jellegű gyümölcs
elkészítés:
  • A citromlevet, a mascarponét, a vaníliás cukrot és a porcukrot összekeverjük.
  • Hozzáadjuk a poharas joghurtokat és a gyümölcsöt. (Télen befőttből is készíthetjük.)
  • A tál (vagy poharak) aljára babapiskótát teszünk és erre öntjük a krémet.
  • Ezután 2-3 órát hűtőben állni hagyjuk.
  • Fogyasztás előtt csokireszelékkel vagy kakaóporral díszíthetjük.
vissza a választékhoz

Tojáslikőr

A receptet beküldte: Stenszky Cecília

hozzávalók:
  • 8 db tojássárgája
  • 0,5 kg kristálycukor
  • 1 l tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 3 dl 96 %-os alkohol
elkészítés:
  • 8 tojássárgáját és fél kg cukrot fehéredésig kikeverünk, közben 1 l tejet felforralunk 1 rúd felvágott vaníliarúddal.
  • Merőkanalanként a tejet azonos hőmérsékleten a tojásba kanalazzuk, és habverővel forrásig keverjük.
  • Ha kihűlt, 3 dl (96%-os) alkoholt teszünk bele, s hűlés közben időnként megkeverjük.
  • Üvegbe töltve fél évig pihentetni kell (ha kibírja addig), és időnként összerázni, hogy az alkohol ne váljon külön.
vissza a választékhoz

HÍRLEVÉL

családPONT a facebookon!